onsdag den 19. oktober 2011

Tema om kvinder og vin: Tøsevin?

For noget tid siden skrev Rasmus Holmård om kvinder og vin. Lad det være sagt med det samme, at artiklen i mine øjne ikke helt lever op til Holmgårds vanlige høje standard. Jeg kunne i hvert fald ikke genkende fra mig selv eller andre kvindelige vindrikkere, at vi foretrækker sød rosé med en isterning i! Ej heller kunne jeg finde undersøgelser, der bakker denne påstand op. Tværtimod. Men måske har Holmgård en undersøgelse i ærmet, som jeg ikke kender til.

Emnet kvinder og vin er egentlig ret interessant, hvis man ellers undgår de gamle, kedelige trivialiteter. Der er masser faldgruber, myter og misforståelser, og jeg føler mig paradoksalt nok ikke som en ekspert på emnet. Fx er det en gåde for mig, at så få kvinder virkelig interesserer sig for vin, når så mange af os interesserer sig for mad. Derfor har jeg sat mig for at undersøge forholdet mellem kvinder og vin lidt nærmere i den kommende tid, så spænd bæltet - det bliver vildt, det her (eller... det bliver i hvert fald interessant... håber jeg).

Lad os starte med seks kendsgerninger om kvinder om vin, som måske i sig selv kan mane nogle vildfarelser i jorden:

1) Kvinder drikker mere vin end mænd (i hvert fald i USA - jeg har ikke kunnet finde de tilsvarende tal for Europa)

2) Kvinder foretrækker rødvin frem for hvidvin og rosé

3) Kvinder drikker vin, fordi de kan lide smagen, og fordi vin passer godt til mad

4) Når kvinder vælger vin, går de først og fremmest efter druesort, pris og oprindelsesland. Flasken og etikettens udseende er sekundært.

5) Kvinder har mere sensitive smagsløg og næser end mænd

6) Kvinder er mindre påvirkelige af vinanmeldelser og -point end mænd

Du kan selv tjekke undersøgelserne bag disse påstande her, her, her og her.

Well, så er vi i gang med min 'Kvinder og vin'-serie. Stay tuned!

Se alle indlæg i serien om kvinder og vin

3 kommentarer:

  1. Hej Nanna

    Dejligt, du tager stafetten op, selvom jeg selvfølgelig er ked af, at mit eget indlæg i kønsdebatten skuffede :-)

    Måske kan jeg undskylde mig med, at indlægget er skrevet i april 2006 under den bestilte overskrift "Tøsevin" og med specifikation om at være lidt "skarp og humoristisk". Det er muligt, ingen af dele er lykkedes, men det forklarer i hvert fald den kække tone.

    Anyways, når det er sagt, så vil jeg gerne benytte lejligheden til at stå ved de grundlæggende påstande i artiklen, nemlig at kvinder og mænd generelt har forskelligt syn på vinkvalitet. Og at én af forskellene er, at kvinder - ingen nævnt, ingen glemt - har en større forkærlighed for bobler, sødt og rosé - nøjagtigt som enhver fordom foreskriver.

    Jeg kan ikke linke til en undersøgelse, der understøtter min påstand, for den er bygget på min egen erfaring. I august var det 20 år siden, jeg som 14-årig begyndte at arbejde på det glamourøse Rønbjerg Feriecenter, hvor vi serverede mere end 1500 kuverter i centerets caféområde hver weekend. Siden har jeg arbejdet på 8-10 forskellige restauranter i Dannmark og udlandet, herunder 3-4 år med tilknytning til en stribe københavnske vinbarer med 60-70 % kvindeligt, vindrikkende publikum. De seneste 7-8 år har jeg primært tjent til dagen og vejen ved at undervise og holde vinsmagninger rundt om i Danmark.

    Jeg beklager at belemre dig med hele livshistorien, men den tjener det formål at tydeliggøre, at jeg har brugt det meste af mit voksne liv på at tale med vindrikkere på alle niveauer af gastronomisk forståelse og interesse om deres vinøse præferencer. Flere tusind mennesker. I timevis ad gangen. Hvilket i vidt omfang er det, jeg baserer mine udtalelser i diverse publikationer på. "Evidens" kan man selvfølgelig ikke kalde den slags, men for mig er de mønstre, jeg selv har observeret, ikke desto mindre bevis nok til, at jeg godt tør videreformidle mine erfaringer med en vis ro i sindet.

    Så det er vist alt det undersøgelse, jeg har i ærmet.

    Fortsættes nedenfor ...

    SvarSlet
  2. Jeg ved godt, at påstandene i mit indlæg er nogle meget grove generaliseringer, men i sammenhængen handler det jo ikke om, hvor mange undtagelser, der kan findes - dig fx, og andre velstillede kvinder i Californien - men om, om der rent faktisk er tale om præferencemønstre. Den slags mønstre er kulturelt betingede, og dermed meget varierende fra det ene land og område til et andet.

    Fx er Tim Hannis' 2005-tal ret ubrugelige til at beskrive kulturen andre steder end netop USA, hvor vinforbruget er forbeholdt, hvad jeg vil tillade mig at kalde for en gastronomisk kulturelite (til trods for en velvoksen hjemlig vinproduktion, drikker amerikanerne kun en tredjedel af, hvad danskerne gør (per capita)), hvilket ikke længere kan siges af være tilfældet i Europa. Det er sigende, at Wine Spectators/Vinexpos 2009-tal viser, at 84 % af de adspurgte amerikanere køber deres vin i specialiserede vinbutikker. Det er selvfølgelig sådan, de fleste stater har organiseret/reguleret deres vinsalg, men det er stadig et udtryk for en markant social segmentering. Det er ikke "det amerikanske folk", som går i vinbutikker. Det er en relativt lille gruppe af veluddannede og erfarne vindrikkere (kun 20 % af befolkningen ifølge denne artikel: http://www.winebusiness.com/news/?go=getArticle&dataId=83196 drikker vin overhovedet). Som jeg har redegjort for flere gange på holmgards.dk, undergår de fleste vindrikkere en udvikling imod en præference/tolerance for det sure og bitre, hvilket forklarer, at de amerikanske respondenter i de to undersøgelser, du linker til, har en større glæde ved rødvin, end en gennemsnitlig (vinglad, men mindre erfaren og smagsbevidst) kvinde i Danmark har.

    Hvad angår dine seks påstande ovenfor, så tror jeg, det er lidt for tidligt at præsentere dem som "kendsgerninger". Jeg tror, du har ret i nummer 3, 5 og 6. Og jeg tror, du tager fejl med nummer 1, 2 og 4.

    Jeg bliver på kanalen og glæder mig til at følge indlæggene.

    Mange hilsener fra New York (købte ved en stor fejl Channing Daughters Long Island White Table Wine "Vino Bianco" 2008 i går - tips til drikkelig New York State-vine modtages gerne)

    Rasmus

    SvarSlet
  3. Tak for feedback, Rasmus. Jeg kunne godt fornemme, at tonen i din artikel, var lidt mere kæk end ellers, så jeg tænkte nok, at der stak noget under :)

    Ad 2) Mht. kvinder og rødvin, så har du jo klart mere vinøs erfaring end jeg, men det er nu alligevel pudsigt. Jeg kender kun en kvinde i hele min omgangskreds, der fortrækker hvid frem for rød - og den skal ikke være sød. Og jeg kender altså kun få gastro-elitære kvinder. Faktisk er præferencen for rødvin mere udtalt i min mors (ikke-elitære) generation end i min egen.

    Jeg ville også have troet, at europæiske kvinder var mere til rødvin end amerikanske. Wine Expo-undersøgelsen blev gentaget i 2011, og den dækker både amerikanere, asiater og europæere (det gjorde 2009'eren også). Her kommer rødvin stadig ind på en førsteplads men ikke med så stor margen som i 2009. Rosé går tilgengæld meget frem men der står ikke noget om, at den skal være sød. 2011-undersøgelsen er refereret i vinavisen (link i artiklen).

    Ad 1) Ifølge California Wine Institute drikker kvinder i USA mere vin end mænd. Jeg ser ingen grund til, at denne påstand ikke skulle holde stik, men jeg er med på, at billedet formentlig ser anderledes ud i Danmark. Dog mener jeg at have læst, at danske kvinder i højere grad end mænd foretrækker vin frem for andre alkoholiske drikke. Det skulle blandt andet være derfor, at ølsalget falder herhjemme.

    Ad 4) Jeg har kun Wineexpo-undersøgelsen at lægge til grund for denne påstand, og i mine ører lyder det sandsynligt, at pris, drue og oprindelse er de vigtigste faktorer for kvinders valg af vin. Det afspejles jo også meget godt i tilbudsaviserne fra supermarkederne. Men selvfølgelig betyder indpakningen noget. Det gør den både for mænd og kvinder, tror jeg. Jeg sætter selv stor pris på et lækkert flaskedesign (den skal bare ikke være pink og hedde et eller andet tøset - den må hellere se dyr og sej ud :D).

    Mht. New York-vine, så har jeg desværre ikke ret meget erfaring med dem, men Riesling skulle være the big thing på de kanter. Specielt fra Finger Lakes-regionen. Men nyd New York, den er i mine øjne måske nok verdens bedste by. En placering, som den deler med KBH og Rom :)

    Mange hilsener, Nanna

    SvarSlet